Veelgestelde vragen

Five25 is een nieuwe manier van mondzorg, daarom snappen we het als je nog vragen hebt.

Staat je vraag er niet bij, neem dan hier contact op.

Algemeen
Huisregels

Om jouw bezoek aan onze mondzorgpraktijk zo aangenaam mogelijk te maken, hanteren wij een aantal huisregels. Door onze praktijk te bezoeken, ga je hier akkoord mee. Dit zijn onze huisregels:
Binnen onze praktijk gaan wij respectvol met elkaar om. Discriminatie is niet toegestaan. Als patiënt en bezoeker mag je erop rekenen dat je door onze medewerkers correct wordt behandeld. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook.
Kun je een afspraak niet nakomen? Laat dit dan uiterlijk 24 uur van tevoren telefonisch of via e-mail aan ons weten. Wij hebben dan nog voldoende tijd om de gereserveerde tijd aan iemand anders te geven. Wanneer je de afspraak niet tijdig afzegt, of niet komt opdagen, kan de voor jou gereserveerde tijd in rekening worden gebracht conform onze betalingsvoorwaarden. Voor meer info zie ‘Afspraak en locatie’.
Wapenbezit, diefstal, vernieling, fysiek en verbaal geweld en (seksuele) intimidatie zijn in Nederland en daarmee in onze praktijk niet toegestaan. Van overtreding wordt altijd aangifte gedaan bij de politie. Overtreders worden aan de politie overgedragen. In alle gevallen worden de gemaakte kosten verhaald op de overtreder. Zie jij een onveilige situatie? Meld dit dan bij één van de medewerkers.
Het is verboden te roken binnen onze mondzorgpraktijk. Dit geldt ook voor het roken van elektronische sigaretten.
Gebruik van drugs en alcohol en/of het onder invloed zijn van drugs en/of alcohol in onze praktijk is niet toegestaan.
Het is niet toegestaan om dieren mee naar binnen te nemen in onze behandelkamers. In overleg willen wij kleine honden toelaten in de wachtruimte. Een hulphond is altijd toegestaan.
• Wil je een foto, filmpje of geluidsopname maken van de behandeling, de medewerkers en/of de patiënten? Dit mag alleen als je uitdrukkelijk toestemming hebt gevraagd én gekregen van de betrokkene(n). Wij vragen je de privacy van patiënten en de medewerkers te respecteren, ook op sociale media.
Wij verzoeken je om zelf over jouw eigendommen te waken. Onze praktijk is niet aansprakelijk voor schade, diefstal en/of verlies van jouw eigendommen. Wij adviseren je dan ook om jouw eigendommen niet onbewaakt achter te laten.
Deze gedragsregels gelden zowel in onze praktijk als op het gehele terrein van de praktijk. Het overtreden van de regels of het niet opvolgen van aanwijzingen, kan leiden tot een waarschuwing of het weigeren van de toegang tot onze praktijk.
Het is niet toegestaan om in onze praktijk kleding te dragen die het gezicht volledig bedekt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om bivakmutsen, integraalhelmen en boerka’s.

Wat is er anders aan Five25 dan de gewone tandarts?

Bij Five25 ligt de focus op het voorkomen van gaatjes en niet op achteraf repareren. Met onze nieuwe digitale technologie kunnen we het risico op gaatjes veel eerder signaleren dan met blote oog. Voorkomen van gaatjes is veel beter dan boren en vullen, voor je gezondheid en voor je portemonnee.

Heb ik een verwijzing nodig voor Five25?

Je hebt geen verwijzing nodig voor een afspraak bij Five25. Je bent vrij om binnen te komen lopen voor het maken van een afspraak!

Moet ik naast Five25 ook nog naar de tandarts?

Met de methode van Five25 kunnen we gaatjes voorblijven. Als je onverhoopt toch een gaatje krijgt of andere specialistische mondzorg nodig hebt, verwijzen we je natuurlijk door naar de tandarts.

Hoe vaak moet ik naar Five25?

Het is afhankelijk van de staat van je gebit hoe vaak een behandeling bij Five25 nodig is. Wij adviseren gemiddeld zo’n 3 keer per jaar langs te komen.

Is Five25 alleen voor jongeren van 5 tot en met 25 jaar?

Van je 5e tot en met je 25e jaar is een belangrijke periode voor je gebit. Dan is je gebit het meest gevoelig voor het ontwikkelen van gaatjes. Maar voor iedereen geldt; voorkomen is beter dan genezen. Ook van 0 tot 4 is het belangrijk het gebit goed te verzorgen en na je 25e, wanneer het risico op tandvleesproblemen toeneemt, kunnen we met onze aanpak veel problemen voorblijven en daarmee wellicht ook vele andere ziektes die nauw verband houden met tandbederf.

Wat zijn de voordelen van Five25?

Naast het voorkomen van gaatjes kunnen we met onze innovatieve controle en preventieve behandelingen ook bv tandvleesproblemen voorblijven. De effecten van tandbederf op de algehele gezondheid zijn namelijk groot; ziektes die nauw verband houden met tandbederf zijn o.a. hart- en vaatziekten, reuma, diabetes en Alzheimer.

Waarom zou ik Five25 overwegen voor kinderen tussen 0 en 4?

Voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar is het al belangrijk om het gebit goed te verzorgen. Tussen de 1 en 1,5 jaar komen de eerste melkkiezen bij kinderen door en op een leeftijd van 3 jaar is meestal het volledige melkgebit aanwezig. Het melkgebit wisselt weliswaar vanaf 5 jaar, maar problemen op die leeftijd hebben al invloed op de staat van je gebit als je ouder bent.

Waarom zou ik Five25 overwegen na mijn 25e?

De kans op gaatjes neemt op latere leeftijd af, maar het risico op tandvleesproblemen neemt toe. Met onze innovatieve controle en preventieve behandelingen kunnen we veel problemen voorblijven. Ook de effecten van tandbederf op de algehele gezondheid zijn groot; ziektes die nauw verband houden met tandbederf zijn o.a. hart- en vaatziekten, reuma, diabetes en Alzheimer.

Behandeling
Werkwijze

Jouw eerste bezoek

Tijdens je eerste bezoek, de intake, ontmoet je jouw behandelaar. Jouw behandelaar maakt kennis met je en kijkt hoe jouw gebitssituatie is.

Hoe wij jouw gebit gezond houden:

  1. Innovatieve gebitscontrole. We voeren een reguliere controle uit, met als extra aangeboden technologie onze digitale mondcamera genaamd QLF, waarmee wij tandplak en beginnende gaatjes gemakkelijk kunnen detecteren in een zeer vroeg stadium.
  2. Indien nodig worden er enkele röntgenfoto’s gemaakt. Op deze manier krijgen wij inzicht in de status jouw gebit en kunnen wij het beste advies geven.
  3. Alle tandplak en tandsteen wordt effectief en pijnloos verwijderd, ook maken wij gebruik van het GBT-protocol.
  4. Met gerichte Fluoride applicatie kunnen we ontkalking tegengaan en zwakke plekjes in het glazuur herstellen.
  5. We geven je een persoonlijk advies hoe jij thuis je gebit net zo schoon houdt.

De kosten voor deze afspraak kunnen variëren, maar zijn volgens de landelijk geldende tarieven, minimaal de kosten voor een intake (code c001). Door onze praktijk te bezoeken ga je tevens akkoord met onze huisregels. Onze huisregels zijn te lezen onder het kopje ‘Algemeen’.

Bij het eerste bezoek is belangrijk dat je jouw legitimatiebewijs en verzekeringspas meebrengt, zodat jouw persoonsgegevens correct in ons patiëntenbestand komen te staan.

Is een behandeling bij Five25 veilig?

We maken gebruik van een mondcamera met nieuwe optische licht-technologie. Een volledig veilige methode, zonder röntgenstraling en net als al onze preventieve behandelingen zeer gebruiksvriendelijk, veilig, wetenschappelijk aangetoond en 100% pijnvrij.

Doet een behandeling bij Five25 pijn?

Nee, helemaal niet. Er wordt bij Five25 niet geboord en controle en wij zijn er juist voor veilige, comfortabele en pijnvrije behandelingen.

Wat is QLF?

De mondcamera maakt gebruik van QLF-technologie (Quantitatieve Licht-geïnduceerde Fluorescentie). Deze technologie maakt schadelijke bacteriële activiteit en schade aan het gebit en tandplaque in een vroeg stadium zichtbaar en met behulp van software wordt dit geanalyseerd. Ook in het geval van een beugel is deze technologie een voordeel. Dit is een volledig veilige optische licht-technologie, zonder schadelijke röntgenstraling.

Mondhygiëne
Heeft iedereen evenveel kans op gaatjes?

Nee, niet iedereen heeft evenveel kans. Zelfs een kwetsbaar gebit kan door een goede mondhygiëne en een gezond eetpatroon gaaf blijven!

Welke voedingsmiddelen zijn slecht voor mijn gebit?

Alle voedingsmiddelen met toegevoegde suikers zijn slecht voor je gebit. Probeer daarom zo min mogelijk koekjes, snoep, frisdrank en taart te eten.

Is elektrisch poetsen beter dan met een gewone tandenborstel?

Ja, je tanden elektrisch poetsen is beter dan met de hand. Het verwijderen van tandplak kost namelijk best wat schrobwerk. Een elektrische tandenborstel doet dit gemakkelijker en zorgt ervoor dat jij je kan focussen op de poetstechniek. Ook helpt het oppervlakte van de elektrische tandenborstel goed, deze is vaak kleiner en kan dus makkelijker op lastige plekjes komen. Daarnaast zit er vaak een timer op een elektrische tandenborstel die je helpt om 2 minuten te poetsen.

Is het nodig om naast het poetsen een flosdraad, rager of tandenstoker te gebruiken?

40% van je tandoppervlak zit tussen jouw tanden. Daar kun je met je tandenborstel dus niet bij. Om de plaque daar weg te halen, is het aan te raden om na het poetsen te flossen, ragen of stoken. Op deze manier houd je jouw tandvlees gezond en verklein je de kans op het ontstaan van cariës (tandbederf).

Behandelaars
Word ik bij Five25 altijd door dezelfde behandelaar geholpen?

Dit kan per keer verschillen, het hangt er vanaf wie er op welke dag werkt. Je kan altijd telefonisch aangeven bij wie je het liefste wil en dan plannen wij de afspraak voor je in.

Hebben de behandelaars bij Five25 een erkende opleiding?

De behandelaars die bij Five25 werken zijn mondhygiënisten van beroep. Zij hebben een HBO mondzorgkunde gevolgd.

Daarnaast hebben de mondhygiënisten een interne QLF cursus gevolgd.

Raadpleeg ook de websites https://www.kieskrm.nl/;

Afspraak en locatie
Hoe ver van te voren kan ik een afspraak maken?

Je kunt bij ons 6 maanden van te voren een afspraak inplannen.

Kan ik een afspraak maken voor mijzelf en mijn kinderen?

Via het online portaal kun je telkens een afspraak maken voor jezelf en je kinderen. Dit kan gemakkelijk door aan te geven ‘voor mijn kind’ bij het maken van een afspraak en vervolgens zijn/haar gegevens in te vullen.

Wat gebeurt er als ik een afspraak vergeet?

Wij zullen jou herinneren aan je afspraken middels een email (1 week van te voren en 1 dag van te voren). Mocht je toch een afspraak vergeten dan kan de voor jou gereserveerde tijd in rekening worden gebracht conform onze betalingsvoorwaarden. Bij herhaaldelijk niet nakomen van een afspraak of te laat afzeggen van een afspraak, behouden wij ons het recht voor om je uit te schrijven als patiënt van onze praktijk. Wij vertrouwen op jouw begrip.

Hoe ver van te voren dien ik een afspraak af te zeggen?

Kun je een afspraak niet nakomen? Laat dit dan uiterlijk 24 uur van tevoren telefonisch of via e-mail aan ons weten. Wij hebben dan nog voldoende tijd om de gereserveerde tijd aan een andere patiënt te geven. Wanneer je de afspraak niet tijdig afzegt, of niet komt opdagen, kan de voor jou gereserveerde tijd in rekening worden gebracht conform onze betalingsvoorwaarden. Het feit dat wij jou helpen herinneren aan jouw afspraak is een extra service. Je blijft er zelf verantwoordelijk voor, dat je op jouw afspraak verschijnt. Bij herhaaldelijk niet nakomen van een afspraak of te laat afzeggen van een afspraak, behouden wij ons het recht voor om je uit te schrijven als patiënt van onze praktijk. Wij vertrouwen op jouw begrip.

Wanneer komt er een Five25 bij mij in de buurt?

We willen zoveel mogelijk jongeren een gezond gebit bezorgen. Daarom gaan we snel door het hele land uitbreiden, maar dat heeft natuurlijk wel een beetje tijd nodig. Meld je hier vast aan, dan houden we je op de hoogte als we bij jou in de buurt zijn.

Privacy
Wat gebeurt er met de gemaakte foto’s en aantekeningen tijdens de behandeling?

De gegevens zoals foto’s en aantekeningen worden toegevoegd aan je persoonlijke patiëntendossier. Dit is in te zien door medewerkers die daartoe bevoegd zijn op basis van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Je dossier wordt uiteraard veilig opgeborgen zodat je gegevens niet verloren raken en niet in onbevoegde handen komen.

Mag ik mijn patiënten dossier met foto’s inzien en opvragen?

Patiënten hebben vanaf 1 juli 2020 het recht op elektronische inzage in hun patiëntendossier. Ook hebben zij het recht op een elektronisch afschrift ervan. Het is dus mogelijk om een kopie te krijgen van je foto’s als je hiernaar verlangt. Daarnaast kan je de foto’s altijd terugzien in je eigen online patiëntenomgeving.

Mag ik meebeslissen over mijn behandeling?

In de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) staan de rechten en plichten van de patiënt.

Kinderen tot 12 jaar

Kinderen onder de 12 jaar mogen niet voor zichzelf beslissen, het zeggenschap gaat naar hun ouders en/of verzorgers.

Kinderen van 12 tot 16 jaar

Omdat kinderen tussen de 12 en 16 jaar vaak kunnen inschatten en een mening hebben over wat belangrijk is. Daarom is voor hun behandeling toestemming nodig voor zowel de ouders als het kind.

Kinderen vanaf 16 jaar

Kinderen vanaf 16 jaar hebben dezelfde rechten als volwassenen als het aankomt op de WGBO. Zij mogen samen met hun zorgverlener beslissen over de behandeling. Ouders hoeven hierin niet in te stemmen. Ouders krijgen bovendien alleen nog informatie over hun kind als hij/ zij daar zelf toestemming voor geeft aan de zorgverlener.

Volwassenen  

Volwassenen mogen net zoals kinderen vanaf 16 jaar samen met hun zorgverlener beslissen over de behandeling.

Kosten
Wat zijn de kosten van een behandeling bij Five25?

De preventieve mondzorg van Five25 wordt tot en met 25 jaar volledig vergoed, je hoeft tot die tijd dus niks te betalen. (Alle andere mondzorg in Nederland wordt tot 18 jaar kosteloos vergoed vanuit je basisverzekering)

Ben je ouder dan 25 jaar?

De tarieven van mondhygiëne behandelingen zijn bij alle mondzorg praktijken in Nederland gelijk. Ze worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit in opdracht van de overheid. Kijk voor meer informatie op Tarievenboekje 2023 verschenen | KNMT 

 

Wordt de mondzorg van Five25 vergoed door de verzekeraar?

De mondzorg van Five25 is gratis voor iedereen tot en met 25 jaar. Tot 18 jaar zit mondzorg gewoon in je basisverzekering, maar met Five25 ben je nu ook van 18 tot en met 25 kosteloos verzekerd voor de beste preventieve mondzorg. 

Maak direct een afspraak.

Sluit je aan bij de nieuwe manier van mondzorg. Begin nu, daar heb je je leven lang voordeel van.

Maak direct een afspraak